sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Miksi mennä Habitareen?

Jokavuotinen Suomen suurin huonekalu-, sisustus ja designtapahtuma Habitare avaa jälleen ovensa ensiviikon aikana 9.-13.9.2015. Tämän vuoden Habitaren teema on irtiottoja: irtautumista totutusta, lamasta, ankeudesta ja näköalattomuudesta kohti optimismia, yllätyksellisyyttä, kohtaamisia ja yhdessä tekemistä.

Koska itse en asu pääkaupunkiseudulla, joudun rahallisista syistä joka vuosi punnitsemaan tarkoin messuille osallistumista ja toivon aina messujen tarjoavan mahdollisimman paljon vastinetta rahoilleni. Teeman pohjalta uskon, että Habitare voisi tarjota jotain yllätyksellistä, silmiä avaavaa ja siksipä päätin jakaa hieman ajatuksia aiheista, mitkä itseäni mahtaisi messuilla kiinnostaa niin paljon, että matkalippu määränpäähän kannattaisi ostaa. Ja haluan korostaa vielä: listaukseni ei ole karttaohjeistus messujenkiertäjille, vaan pohjustan ajatukseni sille, mitkä top 3 aihetta meidän perheelle ovat tällä hetkellä ajankohtaisimmat ja mihin osa-alueisiin itse kaipaan uusia virikkeitä ja inspiraatioita.

Innovatiiviset valaisimet


Innolux Habitaressa osastolla 7k20
Kuva lainattu: www.innolux.fi

Näin syksyn edetessä, yksi meidän perheelle hyvinkin ajankohtainen aihe viime aikoina on ollut valaisimet. Makuuhuoneen valaisinhankinnoissa olemme vihdoin kaiketi päässeet jo yhteisymmärrykseen, mutta erityiseksi haasteeksi meille on osoittautunut muun muassa työpöydän valaisimen hankinta. Korviini kantautuikin juuri parahiksi lupaava vaihtoehto Innoluxin ensiviikon Habitare -messuilla esiteltävästä valaisinuutuudesta Valovoima.

Valovoima on tunnetun suunnittelijan Harri Koskisen käsialaa ja kuuluu Innoluxin Bright -kirkasvalolaitevalikoimaan. Valaisinmalli sopii malliltaan sijoitettavaksi työpöydälle ja uuden himmenninmenetelmänsä ansiosta sitä voi käyttää joko kirkasvalolamppuna tai ihan vain normaalina työvalona. Inspiroiva yksilö.

Tämä valaisin täyttää suurimman osan meidän työvalaisimen kriteereistä pelkästään monipuolisuutensa ja yksinkertaisen muotoilunsa ansiosta niin, että haluaisin itse mennä paikanpäälle testaamaan tuotetta todellisuudessa. Millaisia muita uutuusvalaisimia messualueelta mahtaa löytyä, vai onko tämä juuri se yksilö jota olemme etsineet?

Protoshop

 Prototyyppejä esittelevän Protoshopin löydät
The Block-korttelista Habitaressa.
Kuvat lainattu:http://messukeskus.mediabank.fi/fi/frontpage/front

Viimeksi kun olen Habitaressa vieraillut, ei tuolloin ollut vielä Protoshop showroomia. Vuoden 2015 Protoshopin 10 joukkoon valikoituneen tuoteidean tavoitteena on tarjota erilaisia oivalluksia arkeen, sisustamiseen tai kodin pieniin pulmiin. Ihanan inspiroivaa ajattelua nuorilta muotoilijan aluilta.

Protoshopissa kiertely antaa varmasti itselleni uusia inspiraation lähteitä kierrättää tai uusiokäyttää vanhaa ja nähdä käytetyt tuotteet aivan uusin ja erilaisin silmin. Protoshop tuotteiden suunnittelijoilla on minun mielestäni ihanan luova, innovatiivinen ja kierrätyshenkinen ajatusmaailma, jota ihailen ja arvostan todella paljon. Ehkä vielä joku päivä itsekin keksin vastaavanlaisen tuotteen jonka pohjalle voisin rakentaa haaveilemani oman muotoiluyrityksen tai tuotemalliston. En usko, että Protoshop alueeseen tutustuminen ainakaan vähentäisi tätä mahdollisuutta ja omaa innostustani yrittää toteuttaa pientä haavettani.


Suomalainen huonekalumuotoilu

 Hakola esittelee tuoteitaan Habitaressa osastolla 6h120.
Kuva lainattu:
hakolahuonekalu.fi

Suomalainen huonekalumuotoilu elää haastavia muutosten aikoja. Surullisen monet nimekkäät pohjanmaalaiset huonekaluverstaat ovat syystä tai toisesta joutuneet laittamaan lapun luukulle, kun toiset puolestaan vielä jaksavat jatkaa sinnikkäästi muutosten paineessa.

Yksi yritys onnistujien joukossa on viime aikoina paljon esillä ollut jurvalainen, kolmannen sukupolven huonekalutehdas Hakola. Hakola on yksi niistä harvoista huonekaluvalmistajista, joka on päättänyt jatkaa pohjanmaalaista sukuperinnettä, laadukkaan puuseppäperinteen ylläpitämistä ja toisaalta myös sen uudistamista. Hakola ei perinneyrityksen tavoin toivo kilpailua valtavien tuontihuonekaluteollisuuksien kanssa, vaan erottuu edukseen markkinoilla persoonallisilla, lujalaatuisilla ja hyvin suunnitelluilla tuotteilla. 

Pitkäaikaisen tuontiteollisuussijoittamisen jälkeen olen itse kaivannut jotain persoonallisempaa, aikaa kestävää ja erityisesti Suomessa suunniteltua laatua kotiimme. Hakolan uudistunut tyyli on hyvä esimerkki siitä, kuinka positiivisten uudistusten seurauksena suomalainen huonekalumuotoilu on muuttunut hyvinkin omaa sisutusmakuani lähelle. Habitaressa haluaisin käydä heidän osastollaan tutustumassa lähemmin heidän perinteikkäisiin, ihastuttaviin ja yllätyksellisiinkin tuotteisiinsa kuten Woody-pöytään, Cosy -sohvaan tai vaikkapa viime vuoden Habitaresta Protoshop-yhteistyön tiimoilta tuotantoon tulleeseen Lempi-hyllyyn. Hakolan löydät Habitaresta osastolta 6h120.

Yllä esittämäni kolme aihe-aluetta ja esimerkkiyritykset tukevat vahvasti omaa näkemystäni löytää Habitaresta paikkoja, jotka tarjoaisivat teeman mukaisia irtiottoja tämän hetkiseen omaan elämääni. Odotan näkeväni Habitaressa uusia innovatiivisia tuotekehittelyjä, paljon kierrätystavaran uusiokäyttöä sekä uutta tunnelmaa ja näkökantoja sisustusrintamalla. Pohtimisen jälkeen tiedän tämän esityksen riittävän vakuuttamaan itseni matkustamaan paikanpäälle Habitare -messuille. Sisustamisen uudet muutoksen tuulet puhaltavat voimakkaasti tänä syksynä, vaikuttaen positiivisesti uusiin näkemyksiini suunnittelijana, sisustajana ja muotoilijana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti